Ramazan ayında bol miktarda ibadet etmek, günleri namaz ve dua ile geçirmek tavsiye edilir. Nitekim Cenâb-ı Hak Kuran-ı Kerim’de;
“O (sayılı günler), doğruyu eğriden ayırma, gidilecek yolu bulma konusunda açıklamalar ve insanlara rehber olarak Kur’an’ın indirildiği ramazan ayıdır. Artık içinizden kim bu aya yetişirse onu oruçlu geçirsin. Kim de hasta veya yolcu olursa, başka günlerden sayısınca tutar. Allah sizin için kolaylık istiyor, güçlük çekmenizi istemiyor. Sayıyı tamamlamanız, size doğru yolu göstermesinden ötürü Allah’ı tazimle anmanız için ve şükredesiniz diye (uygun hükümler gönderiyor).” (el-Bakara, 185) buyurmuştur.
Bütün günü oruç tutarak geçirmek, iftar zamanına kadar tevbe istiğfar etmek biz müslümanların yapacağı en hayırlı işlerdendir. İftarda okunacak dualar ve iftar duasını bilmek, iftarımızı da ibadetle açmamıza vesile olacaktır.
Sahur vaktinden sonra uyanık kalarak ibadet etmek, gün içerisinde vakit namazlarını atlamamak ve iftarda iftar duası okuyarak orucu açmak, teravih gibi sünnet olan ibadetleri de yerine getirmek Ramazan ayını dolu dolu ibadetle geçirmek isteyen Müslümanlara verilebilecek önerilerden bazılarıdır. Daha fazla ibadete zaman ayırmak isteyen Müslümanlar nafile namazlar, tesbih namazı, vakit namazları için önceden kalan borçların kazasını yapabilir.
Allahümme leke sumtü ve bikeamentü ve aleyke tevekkeltü e alâ rizkike eftartü. Ve savmel’gadi min şehr-i Ramazane neveytü fagfirli mâ kaddemtü ve mâ ahhartü.
Allah’ım, senin rızan için oruç tuttum, sana inandım, sana güvendim, senin rızkınla orucumu açıyorum. Ramazân-ı Şerifin yarınki günü orucuna da niyet ettim. Benim geçmiş ve gelecek günahlarımı bağışla. Allâh, cümlemizin tuttuğu oruç ibadetlerimizi kabul buyursun. Âmin!… Cenâb-ı Hak, oruç ibadetiyle nefisleri terbiye olan kullarından eylesin!
İftar duası için kesin bir kural veya kaide yoktur. Sünnet sevabı kazanmak isteyen Müslümanlar Peygamber Efendimizin okuduğu duaları tercih edebilir veya kendileri için diledikleri şekilde Allah’a dua edilebilir. Zira; ‘Oruçlunun duası reddedilmez.’ [Tirmizî] ve ‘Oruçlun iftar vakti yaptığı duayı Allahü teâlâ geri çevirmez.’ [Beyhekî] hadisleri bildirilmiştir.
İftardan önce, Euzü ve Besmele çekilip, ‘Allahümme yâ vâsi’al-mağfireh iğfirlî ve li-vâlideyye ve li-üstâziyye ve lil-müminîne vel müminât yevme yekûmülhisâb’ denir. Mânâsı şöyledir:
‘Ey mağfireti çok geniş olan Allah’ım! Kıyamet günü hesaba çekilirken, beni, ana babamı, hocamı, erkek ve kadın bütün müminleri affet!’
Birkaç lokma yiyip içtikten sonra, ‘Zehebezzama’ vebtelletil urûk ve sebe-tel-ecr inşâallahü teâlâ’ denir ve yemeğe başlanır.
Mânâsı kısaca şöyledir: ‘Açlık, susuzluk bitti. İnşallah sevabına da kavuştuk.’ [İbni Mace]
Beyhekî tarafından bildirilen bir hadisi şerife göre: ‘Oruçlunun iftar vakti yaptığı duayı Allahü teâlâ geri çevirmez.’
Muaz ibni Zühre Radiyallahu Anh tarafından şu şekilde rivayet edilir: ‘Bana bildirildi ki, Resulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem İftar ettiği zaman şu duayı okurdu. “Allahümme leke sumtü ve ala rızkıke eftartü.” (Ey Allah’ım, Senin rızan için oruç tuttum ve Senin rızkınla orucumu açıyorum.) ( Ebu Davud, Savm: 22)
Peygamber Efendimizin yaptığı ibadetler ve bazı önerilerini yerine getirmek Sünnettir. Sünnet ibadetlerini sık sık yerine getirmenin Peygamber Efendimizin ahirette şefaatine nail olmayı nasip edebilir. (inşallah) Hem iftarını dua ile yapmak hem de bir Sünnet ibadetini yerine getirmek isteyen Müslüman kardeşlerimiz, önerdiğimiz duayı her oruç açışlarında okumayı tercih edebilirler.
Peygamber efendimiz, bir toplulukla birlikte iftar ettiğinde bazen şöyle dua ederdi:
(Sofranızda oruçlular iftar etsin, yemeğinizi takva sahipleri yesin ve melekler sizin için istiğfar etsin!) [İ. Ahmed]
İftarda Sünnet olan orucu su, süt veya hurma ile açmaktır. Eğer bunlar mevcut değilse sebze meyve gibi ateşte pişirilmemiş besinlerle oruç açılmalıdır. Örneğin çay, çorba, pişmiş yemekler ve ekmek gibi gıdalarla oruç açılmamalıdır.
Bir hadisi şerife göre Peygamber Efendimiz ‘İftarı hurmayla açın, zira o berekettir. Şayet hurma bulamazsanız suyla iftar edin, çünkü o temizleyicidir.’ buyurmuştur. [İ. Mace]
Ayrıca daha fazlası için Okunacak Dualar listemize de mutlaka bir göz atmanızı öneririm. Allah’a emanet olun.
ALLAH Esma-i Hüsna'nın birincisi “Allah” ism-i şerifidir. Bu isim rabbü’l-âlemîn den başka hiçbir şeye verilemez.…
Peygamber Efendimiz'in Şeytan ve cinleri uzaklaştıran duası Eskiden olduğu gibi günümüz de de kötü varlıkların…
Erkeği veya kadını zinadan korumak ya da uzak tutmak için bir çok yöntem olmakla birlikte,…
İnsan olmanın tabiatı gereği herkesin sevinçli ve üzüntülü zamanları olmuştur ve olacaktır da. Bazen sıkıntılı…
Toplumumuzda bazı Müslüman kardeşlerimiz uykusuzluk sıkıntısı çekebilir. Peygamber efendimizin kendi hayatından yatmadan önce okuduğu duaları…
Evde bereket için okunacak dualar arasında bulunan Bereket Duası halk arasında Karınca Duası olarak da…
Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz.
Oku