Ramazan bayramı ne zamandır, sorusuna ilk defa kutlandığı günden başlayarak cevap vermek gerekir ise;
Ramazan bayramı ve Kurban bayramları Hicretin 2. yılından itibaren kutlanmaya başlanmıştır. Ramazan savmları (oruç) da ilk kez Hicretin 2. yılı farz kılınmış, Ramazan ayını oruçla geçiren inanan müslümanlar şevval ayının ilk üç gününü Ramazan bayramı olarak kutlamışlardır. Ve bu nedenden ötürü bu bayrama Ramazan Bayramı denmiştir. Ramazan bayramında okunacak dualar ve ramazan bayramının ilk sabahı kılınan bayram namazı nasıl kılınır, bu makalemizde bu değerli konulara değineceğiz.
2023 yılı Ramazan bayramı 21 Nisan Cuma günüdür.
2024 yılı Ramazan bayramı 10 Nisan Çarşamba günüdür.
2025 yılı Ramazan bayramı 30 Mart Pazar günüdür.
2026 yılı Ramazan bayramı 20 Mart Cuma günüdür.
Ramazan bayramında okunacak dualar listemize geçmeden, Öncelikle;
“Bu günümüzde yapacağımız ilk şey namaz kılmaktır”
mealindeki hadise dayanarak Ramazan ve Kurban bayramları bayram namazlarının kılınmasıyla başlar.
Türkçesi Anlamı
“Allah’ım! Senin için oruç tuttum, sana inandım, sana dayandım, senin verdiğin rızıkla orucumu açtım. Yarının orucuna da niyet ettim, benim geçmiş ve gelecek tüm günahlarımı bağışla. Amin.”
Türkçe Anlamı
“Allah’ım! Bugün de beni kendi hoşnutluğuna yakınlaştırıp, gazap ve azabından uzaklaştır. Bugün de ayetlerini okumaya beni muvaffak kıl; rahmetin hakkına ey merhametlilerin en merhametlisi. Amin.”
Türkçe Anlamı
“Allah’ım! Bu günde tuttuğum orucu gerçek oruç tutanların orucu gibi ve ibadetimi gerçek ibadet edenlerin ibadeti gibi kıl; bu günde beni gafillerin uykusundan uyandır; suçumu bugün de bağışla; ey alemlerin ilahı! Affet beni, ey suçları affeden Rabbim! Amin.”
Türkçe Anlamı
“Allah’ım! Bu günde iyilik ve ihsanı bana sevdir; fısk ve günahtan beni nefret ettir; gazabını ve cehennem ateşini bana haram kıl; yardımınla ey imdat isteyenlerin imdadı! Amin.”
Türkçe Anlamı
“Allah’ım! Bugün de çabalarımı mükafatlandır; günahımı bağışla; amelimi kabul buyur ve gözümü -günahlara- kapa; ey duyanların en iyi duyanı! Amin.”
Bayram duası dışında dini bayramlarda yapılan en önemli ibadetlerden biri Bayram namazıdır. Güneş doğduktan 50 dakika sonra kılınan bayram namazı yılda sadece 2 kere yapılan bir ibadettir. Camiye gidemeyenler evde veya başka bir mekanda da bayram namazı ibadetini yerine getirebilirler. Cemaatle kılınması zorunlu değildir.
Bayram namazına niyet ettikten sonra tekbir alınır ve eller bağlanır,
Sırasıyla imam hatip ve cemaat sessizce “Sübhaneke duası”nı okur,
Tıpkı iftitah tekbiri gibi yeniden eller kulak hizasına kaldırılarak 2. Tekbir alınır ve eller yanlara salınır,
Sonra 3. Tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,
Ardından 4. Tekbir alınır ve bu sefer eller göbek hizasında bağlanır.
İmam; gizlice “Euzü besmele” çeker, açıktan “Fatiha suresi” ile birlikte “Zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur’an-ı Kerim” okur. Cemaat ise sessizce imamı dinler.
Rüku ve secde yapılarak 2. Rekata kalkılır.
İmam; gizlice “Besmele” çeker, açıktan “Fatiha suresi” ile birlikte “Zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur’an-ı Kerim” okur. Cemaat ise sessizce imamı dinler.
Ardından tekrar tıpkı iftitah tekbiri gibi yeniden eller kulak hizasına kaldırılarak 1. Tekbir alınır ve eller yanlara salınır,
Sonra 2. Tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,
Ardından 3. Tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,
Son olarak 4. Tekbir alınır ancak bu sefer eller kulak hizasına kaldırılmaz ve rükuya gidilir.
Rüku ve secdenin ardından oturulur, “Tahiyyat, Salli-Barik duaları” okunur ve önce sağ tarafa sonra sol tarafa selam verilerek namaz tamamlanır.
Bundan sonra müezzinin refakatinde hep birlikte 3 defa tekbir (teşrik) getirilir. Bu tekbirlerle birlikte imam hatip minbere çıkar ve bayram hutbesini okur.
Ramazan Bayramı’nda kılınan namaz ve okunacak dualar listemizin sonuna geldik. Ayrıca daha fazlası için Okunacak Dualar listemize de mutlaka bir göz atmanızı öneririm. Allah’a emanet olun.
ALLAH Esma-i Hüsna'nın birincisi “Allah” ism-i şerifidir. Bu isim rabbü’l-âlemîn den başka hiçbir şeye verilemez.…
Peygamber Efendimiz'in Şeytan ve cinleri uzaklaştıran duası Eskiden olduğu gibi günümüz de de kötü varlıkların…
Erkeği veya kadını zinadan korumak ya da uzak tutmak için bir çok yöntem olmakla birlikte,…
İnsan olmanın tabiatı gereği herkesin sevinçli ve üzüntülü zamanları olmuştur ve olacaktır da. Bazen sıkıntılı…
Toplumumuzda bazı Müslüman kardeşlerimiz uykusuzluk sıkıntısı çekebilir. Peygamber efendimizin kendi hayatından yatmadan önce okuduğu duaları…
Evde bereket için okunacak dualar arasında bulunan Bereket Duası halk arasında Karınca Duası olarak da…
Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz.
Oku