Ruhu Rahatlatan | Sıkıntıdan Kurtulmak İçin Okunacak Dualar Nelerdir?

Sıkıntıdan boğulduğumuz ve çaresizliğe düştüğümüz anlar olmuştur. Olmadıysa da olacaktır. Ve hatta şu an en sıkıntılı günlerimizi yaşıyor olabiliriz. Hepimiz için geçerli olan bu tür günlerde her zaman ki gibi sünnete sarılmak, Rabbimizden şifa istemek en etkili sıkıntıdan kurtulma yoludur. Nitekim, Peygamber efendimiz bu gibi durumlarda okunan duaların bizi huzura erdireceğini müjdeler. Ama kesinlikle böyle zamanlarda Rabb’imize sığınır ve sadece ondan yardım isteriz. Bu zamanlarda inançlı kişiler sıkıntıdan kurtulmak için okunacak duaların onları rahatlattığını hisseder ve kendinde büyük bir huzur bulur.

Sıkıntıdan Kurtulmak İçin Okunacak Dualar Nelerdir?

Müslüman kardeşlerim bu yazımızda sizlere bu tür durumlarda hangi dualar okunmalıdır onları tek tek sıralayacağız.

Bunun yanında Hazreti Muhammed (s.a.v.) 99 defa Hasbünallahü ve nimel vekil duasını edip yüzüncü seferde ise sonuna Nimel Mevla ve nimen nasıyr şeklinde ilave yapınız buyurmuştur.

Hasbünallahü ve nimel vekil sözünü Nemrut tarafından ateşe atılan İbrahim (a.s.) söylemişti ve ateş kendisini Allah’ın izni ile yakmamıştı. Bir kişi zalimlerin zulmünden, tüm şerlerden korktuğu vakit Hasbünallahü ve nimel vekil deyip Allah’a sığındığında Allah o kimseyi korur.

Sa’d (r.a.) anlatıyor: Resulullah (sav) buyurdularki “Balığın karnında iken, Zü’n-Nun’un yaptığı dua şu idi:

“Lailahe illa ente sübhaneke inni küntü mine’z-zalimin”

Meali;

“Sen her türlü noksanlıktan, eşi-ortağı olmaktan uzaksın. Şüphesiz ben kendine yazık edenlerden oldum”

İslamın ilk Müslümanlarından olan Ebu Seleme (r.a), Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV) ile beraber türlü türlü meşakkati göze almış yiğitlerden biridir. Hanımı Ümmü Seleme ile aralarındaki muhabbet-i aşkı Mekke ve Medine’de de nam salmış. Mutlu aile yaşantısıyla herkesin imrenerek baktığı bu çiftte Ebu Seleme (r.a), bir gün Efendimiz (SAV)’den çok büyük bir müjde alarak evine hanımı Ümmü Seleme’nin yanına koşmaktadır. Dağdan, taştan, maldan, mülkten daha hayırlı gelecek bir şeyin olmadığını söyleyen Seleme’ye, Ümmü Seleme (r.a) büyük bir merakla ne duyduğunu sorar.

Rasulallah (SAV) dedi ki: ki şu üç şeyi söyleyen Allah’ın kendisine yardım etmediği ve başlarına gelen musibeti daha iyisiyle telafi etmediği kimse yoktur. Bunun üzerine Ümmü Seleme’nin merakı giderek artar ve Ey Ebu Seleme söylesene der.

  • Birincisi; İnna lillahi ve inna ileyhi raciun. (Allah’tan geldik Allah’a döndürüleceğiz.)
  • İkincisi; Allahümme curni fi musibeti (Allah’ım bu musibette bana ecir ver)
  • Üçüncüsü; Ve ehlifni hayran minha; (Allah’ım başıma gelen sıkıntıyı daha güzeliyle telafi et). Bu üç şeyi söyleyip de o üzüntü içerisinde kurtulmayan kimse yoktur.

İnşirah Suresi

İnşirah suresi f

İnşirah Suresi Türkçe Okunuşu:

  1. Elem neşrah leke sadrek
  2. Ve vada’na ‘anke vizreke
  3.  Elleziy enkada zahreke
  4. Ve refa’na leke zikreke
  5. Feinne me’al’usri yüsra
  6. İnne me’al’usri yüsra
  7. Feiza ferağte fensab
  8. Ve ila rabbike ferğab.

İnşirah Suresi Türkçe Anlamı:

  1. Senin için bağrını açmadık mı?
  2. İndirmedik mi senden o yükünü?
  3. O sırtında gıcırdamakta olan (ve bu şekilde sana eziyet veren) yükünü?
  4. Senin şanını yüceltmedik mi?
  5. Demek ki, zorlukla beraber bir kolaylık var.
  6. Evet o zorlukla beraber bir kolaylık var!
  7. O halde boş kaldığında yine kalk yorul!
  8. Ve ancak Rabb’inden ümit et, hep O’na doğrul!

Kuran-ı Kerim’de sıkıntıdan kurtulma Ayetleri

  • “Ey Rabbimiz! Bize katından bir rahmet ver ve içinde bulunduğumuz şu durumda bize kurtuluş ve doğruluğa ulaşmayı kolaylaştır.” (Kehf Suresi 10. Ayet)
  • “Ey Rabbimiz, üzerimize sabır yağdır ve bizi Müslüman olarak öldür.” (Â’raf, 7/126)
  • قُل لَّن يُصِيبَنَا إِلاَّ مَا كَتَبَ اللّهُ لَنَا هُوَ مَوْلاَنَا وَعَلَى اللّهِ فَلْيَتَوَكَّلِ الْمُؤْمِنُونَ De ki: “Bizim başımıza ancak, Allah’ın bizim için yazdığı şeyler gelir. O, bizim yardımcımızdır. Öyleyse Müminler, yalnız Allah’a güvensinler.” (Tevbe suresi 51. ayet)

Allah’a sığınıp yalnızca O’ndan yardım bekleyen Mümin kulların dahi ihtiyaç duyduğu sıkıntı duasında okunabilecek surelerden birisi de Enbiyâ Suresidir. 87. Ayet başta olmak üzere birçok dua sıkıntılı anlarda okunabilecek ‘sıkıntı duaları’ olarak ta karşımıza çıkmaktadır.

Gam ve Sıkıntılara Karşı Okunacak Dua

“Kullara karşı Allah bana yeter, mahlûklara karşı Hâlik bana yeter, rızk yiyenlere karşı rızık veren bana yeter. Bana O yeter ki O bana kâfî gelir. Bana Allah yeter, O ne güzel bir vekildir. Bana Allah yeter, O’ndan başka ilâh yoktur. O’na tevekkül ettim. O yüce Arşın sâhibidir.” (Suyûtî, el-Câmiu’s-Sağîr, no: 6580)

Peygamber efendimizin sıkıntı duası

Hz. Ali (r.a)’ın rivayetine göre, Efendimiz (SAV) sıkıntılı anlarda şu şekilde dua etmeyi tavsiye etmiştir: لَٓا اِلٰهَ اِلَّا اللّٰهُ الْحَلِيمُ الْكَرِيمُ، سُبْحَانَ اللّٰهِ وَتَبَارَكَ اللّٰهُ رَبُّ الْعَرْشِ الْعَظِيمِ وَالْحَمْدُ لِلّٰهِ رَبِّ الْعَالَم۪ينَ

Türkçesi: “Lâ ilâhe illâllâhül halimül kerimü sübhanellahi ve tebarekellahû rabbül-‘arşil-‘azîm vel hamdûlillahi rabbil alemin.” (Ahmed, I, 91, 92, 94)

Yunus (A.S) ın sıkıntı anında okuduğu dua

Üzüntülü anlarda okunabilir bir diğer dua ise şu şekildedir: “Lâ ilâhe illallâhül’azîm-ül-halîm lâ ilâhe illallâhü Rabbül-Arş-il’azîm lâ ilâhe illallahü Rabbüs-semâvâti ve Rabbül-Erdı Rabbül’Arş-il-kerîm.”

Manası: “el-Azîm, el-Halîm Allah’tan başka bir ilâh yok! Arş-ı Azîm’in sahibi Allah’tan başka ilâh yok! Bütün semâların ve arzın ve çok şerefli Arş’ın sahibi Allah’tan başka ilâh yok!” (Buhârî, Deavât, 27; Müslim, Zikr, 83)

 

Kısa bilgi: Ruhu Rahatlatan ve Sıkıntıdan Kurtulmak İçin okunacak dualar listemizin sonuna geldik ama sitemizde bulunan bir çok farklı dua ve ayet ile Müslüman kardeşlerimize bir nebze de olsa faydamız olsun istiyoruz. Ayrıca daha fazlası için Okunacak Dualar listemize de mutlaka bir göz atmanızı öneririm. Allah’a emanet olun.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir